ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА РОЗВИТОК ТРАНСПОРТНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Воробйов, Євгеній (Сталий розвиток економіки, 2026)
Обґрунтовано та систематизовано основні групи цифрових технологій, зокрема телематику та IoT транспортних засобів, електронний документообіг і цифрові контракти, інтегровані системи управління підприємством, аналітику великих даних, штучний інтелект і цифрові двійники, цифрові платформи взаємодії користувачів, а також технології кібербезпеки. Визначено їх функціональну роль у підвищенні операційної ефективності, оптимізації маршрутів, скороченні витрат, мінімізації простоїв, покращенні якості сервісу та забезпеченні прозорості управління. Доведено, що інтеграція цифрових інструментів у систему управління формує єдиний інформаційно-аналітичний контур прийняття рішень, сприяє переходу до прогнозного управління та створює передумови для формування нових бізнес-моделей. Акцентовано увагу на тому, що цифрова трансформація має здійснюватися системно та бути інтегрованою в управлінський механізм розвитку підприємства з метою забезпечення його інноваційного та конкурентоспроможного розвитку.