ФОРМУВАННЯ MDA-МОДЕЛІ ПРОГНОЗУВАННЯ ФІНАНСОВОГО ДИСТРЕСУ ЯК ОСНОВИ АНТИКРИЗОВОГО ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Дідур, Олексій (Сталий розвиток економіки, 2026)
Мета статті – сформувати модель прогнозування фінансового дистресу аграрних підприємств для раннього попередження в антикризовому фінансовому управлінні. Авторський внесок полягає у процесній схемі побудови моделі та конструюванні дискримінантного індексу ризику на даних підприємств Болградського району. Дистрес визначено за класом фінансового скорингу YouControl на однорічному горизонті прогнозу; показники очищено вінзоризацією, стандартизовано та префільтровано за мультиколінеарністю. Наукова новизна – селекція специфікації за поєднанням лямбда Вілкса і збалансованої точності та зональна інтерпретація індексу з порогами для регламентації управлінських дій. Практичне значення – підтримка моніторингу ліквідності, боргового навантаження й рентабельності та запуск превентивних заходів. Висновки підтверджують придатність шкали зон ризику для систематизації сигналів фінансового дистресу.