ТРАНСФОРМАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ АПК ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОСТІ ЛАНЦЮГІВ ПОСТАЧАННЯ - Копішинська, Катерина; Хропата, Анна (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті визначено ключові засади формування та розвитку сталих ланцюгів постачання, виділено підходи до трансформації аграрних підприємств для забезпечення сталості ланцюга постачання. Досліджено еволюцію розвитку сталих ланцюгів постачання в агросекторі. Виділено ключові компоненти сталого ланцюга постачання: зелений, прозорий, та циркулярний ланцюги постачання. Кожен із елементів моделі має свої особливості, що впливають на роботу підприємства в цілому. Зважаючи на більш короткий, аніж у промисловості, ланцюг постачання – агропромисловий комплекс є однією із найбільш перспективних галузей для швидкого переходу до сталих моделей функціонування. Запропоновано структуру процесу трансформації підприємств АПК для забезпечення сталості ланцюга постачання. Розглянуто приклад сталого ланцюга постачання українського підприємства АПК.