ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ЯК ІНСТРУМЕНТ СТВОРЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ЗНАНЬ: МОДЕЛЬ SECI - Макарович, Вікторія (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено інформаційні системи бухгалтерського обліку як інструмент створення організаційних знань у контексті цифрової трансформації. Теоретичною основою виступає модель SECI, що пояснює механізм взаємопереходу неявних і явних знань через процеси соціалізації, екстерналізації, комбінації та інтерналізації. Обґрунтовано, що сучасні облікові інформаційні системи виконують не лише функцію обробки та зберігання даних, а й забезпечують формалізацію професійного досвіду, інтеграцію аналітичних інструментів і формування нових компетентностей. Запропоновано концептуальну модель знаннєво-орієнтованої цифрової облікової системи, яка поєднує управління даними, цифрову інфраструктуру та процеси організаційного навчання. Доведено, що інтеграція підходів управління знаннями в інформаційні системи бухгалтерського обліку підвищує якість облікової інформації, посилює аналітичний потенціал підприємства та забезпечує більш обґрунтовану підтримку управлінських рішень в умовах економіки знань.