АУДИТ ЛОГІСТИЧНИХ ПРОЦЕСІВ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ НА МІЖНАРОДНИХ РИНКАХ - Панасюк, Валентина; Шевчук, Оксана; Черешнюк, Оксана (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті обґрунтовано роль аудиту логістичних процесів як інструменту підвищення конкурентоспроможності підприємства на міжнародних ринках у цифровій економіці. Доведено, що стійкість постачань залежить від узгодження фактичної операції, її відображення в інформаційних системах та електронних документах. Виокремлено ключові ризики цифрової логістики: дефекти даних, розриви інтеграції, неузгоджені довідники, помилки статусів, слабкі правила контролю й управління змінами. Показано можливості IoT, аналітики великих даних, алгоритмів ШІ та блокчейн-рішень для посилення прозорості за умови належної якості даних і доступів. Запропоновано орієнтири аудиторського фокусу у зв’язку процес–дані–контроль, оскільки узгодження контрольних точок і критеріїв зміни статусів зменшує затримки, рекламації та витрати, підвищує підтверджуваність виконання контрактів і довіру контрагентів.