ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНА СУБ’ЄКТНІСТЬ МІСТ-ХАБІВ: ІНСТРУМЕНТИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА ЗЕЛЕНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В ЄВРОПІ - Пестовська, Зоя (Сталий розвиток економіки, 2026)
Дослідження спрямоване на концептуалізацію моделей формування зовнішньополітичної суб’єктності сучасних європейських міст-хабів і визначення ролі міської дипломатії як стратегічного інструменту залучення зелених інвестицій у межах парадигми сталого розвитку. Здійснено міждисциплінарний аналіз процесів децентралізації, екологічної модернізації та міжнародного впливу муніципалітетів. Доведено, що традиційні міждержавні механізми втрачають ефективність, а міста перетворюються на самостійних гравців. Розглянуто феномен парадипломатії - здатності міст напряму взаємодіяти з міжнародними інституціями. Особливу увагу приділено досвіду польських міст. Проаналізовано специфіку морської дипломатії Гданська, орієнтованої на блакитну економіку і вітроенергетику; модель Smart City Вроцлава як центру цифровізації екології; стратегію Ополя як компактного хаба, що будує свою суб’єктність через інноваційно-промисловий розвиток. Доведено, що успіх міста у боротьбі за капітал залежить від відповідності стандартам ESG, де екологічна стратегія є гарантією безпеки для глобальних інвесторів. Але на цьому шляху трапляються політичні конфлікт, реальні приклади яких наведено. Надана класифікація моделей формування суб’єктності європейських міст (технологічна, інфраструктурна, інституційна), проведено порівняльний аналіз ESG-показників великих логістичних центрів (Гданськ) і регіональних інноваційних осередків (Ополе) у контексті їх впливу на інвестиційну привабливість. Розроблено конкретні рекомендації для українських територіальних громад у контексті повоєнної зеленої відбудови. Зроблено акцент на необхідності впровадження досвіду польських муніципальних енергетичних кооперативів для забезпечення енергонезалежності, використанні природних зелених рішень замість надмірної бетонізації міст, а також важливості ревіталізації покинутих промислових зон під інноваційні еко-парки за прикладом Опольського науково-технологічного парку. Дослідження підтверджує, що міська дипломатія стає самостійною потужною силою, здатною ефективніше за державні органи залучати ресурси для сталого розвитку. Суб’єктність міст-хабів у сфері екології визначена як найкоротший шлях до реальної інтеграції України в європейський економічний простір.