ІНСТИТУЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ СПРОМОЖНИХ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Іванишин, В.В.; Стельмащук, А.М.; Леськів, І.Ю. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження теоретичного визначення та обґрунтування методичних і практичних засад інституційно-інноваційного забезпечення розвитку спроможних сільських територіальних громад в умовах євроінтеграції та транскордонного співробітництва Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи і методичні підходи, зокрема: діалектичний метод щодо пізнання економічних явищ та методичні прийоми - індукції та дедукції, аналогії і порівняння – при виконанні аналітичних процедур; монографічний метод – при огляді літературних джерел, оформленні результатів дослідження і висновків; абстрактно-логічний метод та метод системного підходу – при визначенні мети, об’єкта, предмета і завдань дослідження. Результати дослідження. Обґрунтовані нормативи і проблемні питання об’єднання сільських територіальних громад. Проведено порівняльний сутнісний аналіз понять «спроможність та самодостатність» громад. Визначена мінімальна межа самодостатності територіальних громад. Дано характеристика поняття самофінансування як методу господарювання та обґрунтовано метод визначення показника рівня самофінансування. Визначено контури моделі управління самофінансування виробництва. Охарактеризовано суть кайдзен-стратегії як концепції постійного удосконалення виробництва. Розкрито механізм фінансового вирівнювання територіальних громад. Визначено роль, значення і недоліки інституцій в ефективності розвитку територіальних громад. Визначено проблеми інституційного забезпечення розвитку сільських територіальних громад. Охарактеризовано негативне значення процесу оптимізації шкіл сільських територіальних громад. Запропоновано інноваційну модель функціонування освітньої установи в селі як засіб врятування школи від ліквідації. Обґрунтовано доцільність і визначено правову основу залучення сільських територіальних громад до транскордонного співробітництва. Наукова новизна результатів дослідження. Визначено контури моделі управління розвитку самофінансування сільських територіальних громад та охарактеризовано суть кайдзен-стратегії як концепції постійного удосконалення структури і технологій виробництва. Практична цінність результатів дослідження. Отримані результати дослідження направлені на забезпечення створення системи інституцій сільських територіальних громад як основи формування їх інноваційного і спроможного розвитку.