ОПЕРАЦІОНАЛІЗАЦІЯ РЕЗИЛЬЄНТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ МЕТОДОЛОГІЇ ТЕОРІЇ ОБМЕЖЕНЬ В УМОВАХ BANI-РЕАЛЬНОСТІ - Филюк, Галина; Кеба, Дмитро (Сталий розвиток економіки, 2026)
В статті описано модель операціоналізації резильєнтності бізнесу на основі методології теорії обмежень. Вихідною позицією є трактування підприємства як системи генерування грошей, а резильєнтності – як здатності підтримувати стабільність генерування грошей в умовах збурень. Описано операціоналізацію резильєнтності підприємства на основі теорії обмежень в умовах BANI-реальності. Резильєнтність визначено як здатність системи стабільно генерувати гроші через управління обмеженням і параметрами тріади «Проход–Запаси–Операційні витрати». Обґрунтовано проход-орієнтовану модель, що інтегрує метрики, управлінські політики, регулярні бізнес-процеси та інструменти ТОС у єдиний контур прийняття управлінських рішень. Практична значущість результатів полягає у формуванні методичного підґрунтя для побудови системи контролю й управління резильєнтністю підприємства на основі проход-орієнтованих показників.