УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИЧНОГО ПІДХОДУ ДО ОЦІНЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО РИЗИКУ ТА ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВ (НА ПРИКЛАДІ КНР) - Ачкасова, Світлана; У, Чао (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено проблеми оцінювання економічного ризику та формування стратегій розвитку малих підприємств в умовах нестабільного економічного середовища на прикладі Китайської Народної Республіки. Метою статті є удосконалення методичного підходу до оцінювання економічного ризику та обґрунтування стратегій управління ним на основі кількісних моделей. Авторський внесок полягає в інтеграції індексу ризику з економіко-математичними інструментами стратегічного менеджменту. Наукова новизна полягає у поєднанні оцінки стратегічної ефективності, оптимізації портфеля стратегій, сценарного прогнозування та аналізу стратегічної стійкості. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання для обґрунтування управлінських рішень щодо розвитку малого бізнесу в умовах ризику. Зроблено висновок про доцільність адаптивного портфельного підходу до управління ризиком.