РОЛЬ ІНВЕСТИЦІЙ У ЦИФРОВУ ТРАНСФОРМАЦІЮ ЕКОНОМІКИ В ПІДВИЩЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ КРАЇН У ПОСТПАНДЕМІЧНИЙ ПЕРІОД - Баранова, Валерія; Танклевська, Наталія; В’юник, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена дослідженню феномену, пов’язаного із впливом кризового явища глобального масштабу (пандемії COVID-19) на трансформацію суспільства та економіки країн світу. Встановлено, що загальний вплив поширення коронавірусної хвороби на світову економіку та економіку окремих країн може бути охарактеризований як негативний. Водночас, доведено, що поряд із глобальною рецесією, негативним впливом на підприємницьку активність, фондовий та фінансовий ринки, внаслідок пандемії сформувались умови, які спонукали до активізації процесів цифрової трансформації економіки. Метою статті стало уточнення значення інвестицій у цифрову трансформацію в умовах постпандемічного періоду. На підставі аналізу окремих індикаторів цифрового розвитку (даних міжнародних рейтингів) країн світу підтверджено їхню орієнтованість на прискорення процесів цифрової трансформації як основного шляху покращення власної конкурентоспроможності та важливість інвестицій у цифровий розвиток. Здійснено аналітичне групування країн за даними IMD World Digital Competitiveness Ranking та IMD World Competitiveness Ranking у 2025 році, що дозволило підтвердити наявність зв’язку між загальною та цифровою конкурентоспроможністю країн. Визначено ключові акценти управління зазначеними процесами.