ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ ВИКЛИКИ РЕФОРМУВАННЯ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ТА РОЗВИТКУ ЕКОЛОГІЧНОГО ТУРИЗМУ - Дубовіч, Іон; Джус, Орест (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено економіко-правові виклики реформування лісового господарства України в умовах війни, кліматичних змін та євроінтеграції. Обґрунтовано значення лісів як складової природного капіталу, що виконують екологічні, соціальні й економічні функції та створюють передумови для розвитку екологічного туризму. Встановлено, що економіко-правове регулювання, сформоване на основі Лісового кодексу України, не повною мірою відповідає принципам сталого розвитку та екосистемного підходу. Проаналізовано проблеми гармонізації лісового законодавства з нормами ЄС, охорони біорізноманіття та екосистемних послуг, контролю за незаконними рубками, цифровізації управління та залучення громадськості до прийняття рішень. Окрему увагу приділено відновленню лісів, пошкоджених унаслідок бойових дій, адаптації до кліматичних змін і нерівномірній лісистості території. Обґрунтовано необхідність гармонізації національного лісового законодавства з нормами та стандартами ЄС як передумови забезпечення сталого розвитку лісового господарства України.