СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ЯК ЧИННИКА СТІЙКОСТІ РЕГІОНАЛЬНИХ ІННОВАЦІЙНИХ ЕКОСИСТЕМ УКРАЇНИ - Калат, Ярослава; Притула, Христина; Кирик, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті здійснено системний аналіз розвитку регіональної інноваційної інфраструктури України в контексті посилення стійкості інноваційних екосистем. Досліджено просторову трансформацію інноваційних процесів в Україні. Розвинуто структурно-функціональну модель інноваційного процесу з урахуванням життєвого циклу інновацій та потреб у відповідній інноваційній інфраструктурі на кожному з його етапів. Визначено просторові та функціональні дисбаланси розвитку інноваційної інфраструктури у прикордонних регіонах. Констатовано, що поетапна незбалансованість інфраструктури обмежує формування безперервного інноваційного циклу та знижує стійкість регіональних інноваційних екосистем. Обґрунтовано доцільність розвитку інноваційної інфраструктури на основі мережевої інтеграції та пріоритетної підтримки критичних етапів інноваційного циклу.