ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ (АІ) У СТРАТЕГІЯХ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКИХ ОПЕРАТОРІВ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ - Комеліна, Ольга; Логвиненко, Ліліана (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті здійснено порівняльний аналіз діяльності провідних операторів мобільного зв’язку України (Київстар, Vodafone Україна та Lifecell) у контексті використання цифрових технологій штучного інтелекту (AI). Досліджено фінансові, технічні та користувацькі показники їхньої ефективності, рівень цифрової трансформації, інвестиції в інфраструктуру, розвиток мобільних застосунків і сервісів на основі аналітики даних. Визначено ключові тенденції розвитку телекомунікаційного ринку, зокрема зростання частки доходів від передачі даних, активізацію впровадження AI-рішень у мережевому управлінні та клієнтському сервісі, а також підготовку до розгортання 5G-технологій. Оцінено взаємозв’язок між рівнем інвестицій і конкурентними позиціями операторів. Сформульовано висновки щодо перспектив цифровізації та підвищення стійкості галузі.