СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ВИВЧЕННЯ КОНЦЕПЦІЇ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ПЕРЕХОДУ - Михайлишин, Христина; Полянська, Алла (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті здійснено системний аналіз наукових підходів до трактування поняття «енергетичний перехід». Узагальнено існуючі дефініції, виявлено концептуальні відмінності у розумінні. На основі критичного порівняльного аналізу сформульовано авторське визначення поняття з урахуванням сучасних підходів до вивчення трансформацій енергетичних систем. Для оцінки еволюції інтенсивності наукових досліджень проведено бібліометричний аналіз публікацій, індексованих у базі даних Scopus із застосуванням програмного забезпечення VOSviewer, що дозволило ідентифікувати основні наукові кластери, тенденції розвитку досліджень та міжнародні наукові зв’язки у дослідженні енергетичного переходу. Отримані результати розширюють дискурс у сфері енергетичного переходу, враховують інституційний та науковий підходи до визначення ключових драйверів енергетичного переходу