СОЦІАЛЬНА СКЛАДОВА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ЧИННИКИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ВИКЛИКИ, ІННОВАЦІЇ, ПЕРСПЕКТИВИ - Мірко, Наталія; Стрибуль, Оксана (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті проведено комплексний аналіз соціальної складової національної безпеки та чинників сталого розвитку України в умовах повномасштабної війни. Доведено, що соціальна стабільність є базовою умовою національної стійкості перед викликами бідності, міграції та дефіциту кадрів. За допомогою SWOT-аналізу визначено сильні сторони (цифровізація через «Дію», самоорганізація суспільства) та критичні загрози (економічна криза, демографічний спад). Досліджено механізми підтримки ВПО та ветеранів, роль Міністерства соціальної політики, сім’ї та єдності України та міжнародних організацій (ООН, ЮНІСЕФ). Виявлено проблеми системи соціального захисту: дефіцит фінансування та бюрократизацію. Запропоновано впровадження соціальних інновацій, цифрових сервісів з штучним інтелектом та розвиток реабілітаційної мережі. Обґрунтовано, що інтегрований підхід держави, громадськості та міжнародних партнерів є ключем до відновлення людського капіталу України.