КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ГАЛУЗІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО МАШИНОБУДУВАННЯ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Самофалова, Марія; Навроцький, Ярослав; Єремеєв, Олексій (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті розглянуто комплексний стан та перспективи розвитку галузі сільськогосподарського машинобудування України в умовах безпрецедентних геополітичних та економічних викликів 2021–2025 років. Авторами визначено, що ключовим фактором, який визначає сучасну кон’юнктуру сектору, є глибока інституційна трансформація, що характеризується процесом “інституційної інерції”. Дослідження вказує на критичне скорочення трудового потенціалу галузі, яке за період спостереження перевищило 44%, та виявляє структурне зміщення активності в бік малих форм підприємництва, що не здатні забезпечити відтворення капіталомісткого виробництва. У статті розглянуто виробничі та зовнішньоторговельні показники, на основі яких авторами визначено індекс виявленої порівняльної переваги (RCA) для вітчизняного ґрунтообробного обладнання, що становить 1,802. Дослідження вказує на тотальну імпортозалежність національного агропромислового комплексу в сегментах енергонасиченої самохідної техніки, де обсяги ввезення іноземних машин у 35 разів перевищують експортні можливості. Авторами визначено стратегічні напрями відновлення галузі через впровадження технологій Індустрії 4.0, цифровізацію та інтеграцію у світові ланцюги створення вартості.