МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ФІНАНСУВАННЯ СЕРВІСНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Ющенко, Михайло; Файчук, Ольга; Костюк, Вікторія (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті обґрунтовано та систематизовано методичні підходи до оцінки ефективності фінансування сервісного обслуговування аграрних підприємств. Доведено, що традиційні фінансові показники не повною мірою відображають специфіку аграрної сфери, оскільки не враховують низку чинників: сезонність, відкладений ефект сервісних витрат, технологічні збої, логістичні, енергетичні та воєнні ризики. Запропоновано розглядати ефективність фінансування сервісу як багатовимірну категорію, що поєднує витратний, результативний, ризиковий і вартісно-часовий блоки оцінювання. Розроблено концептуальну модель та алгоритм комплексної діагностики, які дають змогу здійснити порівняльний аналіз альтернативних джерел і моделей фінансування, визначити доцільність сервісних витрат та підвищити фінансову стійкість підприємств. Практичне значення результатів полягає у можливості їхнього використання для обґрунтування управлінських рішень щодо оптимізації структури фінансування сервісного забезпечення аграрного виробництва.