СТАТИСТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ЯК ОСНОВА ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ МОДЕЛІ ПОБУДОВИ АДАПТАЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Карпенко, Андрій; Крайнік, Олена (Сталий розвиток економіки, 2026)
У статті досліджено методичні підходи до статистичного моделювання економічного розвитку підприємства та обґрунтовано потребу у формуванні інноваційної моделі побудови адаптаційної стратегії управління підприємством в умовах кліматичної нестабільності. На основі регресійного аналізу визначено ключові чинники, що статистично впливають на динаміку інтегрального індексу розвитку. Розроблено інноваційну модель побудови адаптаційної стратегії управління, що базується на системі тригерів, порогових значень та сценаріїв реагування залежно від рівня розвитку й інноваційної активності підприємства. Обґрунтовано доцільність її використання для побудови системи раннього попередження кризових явищ, прийняття стратегічних рішень та підвищення ефективності управління економічним розвитком підприємства в умовах невизначеності.