АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ СУЧАСНОГО СТАНУ ПЕРВИННОГО ТА ВТОРИННОГО РИНКІВ ЖИТЛОВОЇ НЕРУХОМОСТІ В УКРАЇНІ - Варцаба, В.І.; Огородник, В.О.; Заславська, О.І. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Аналіз первинного та вторинного ринків житлової нерухомості та визначення сучасних особливостей їхнього стану. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження застосовано такі методи: спостереження (для розгляду стану розвитку первинного та вторинного ринків житлової нерухомості); теоретичного узагальнення і порівняння (для визначення теоретичних основ трактування понять «житло» та «житлова нерухомість»); аналізу і синтезу (для проведення аналізу житлового фонду та оцінки вартості житлової нерухомості). Результати. Досліджено особливості сучасного стану первинного та вторинного ринку житлової нерухомості в Україні. Розглянуто теоретичні підходи до визначення понять «житло» та «житлова нерухомість». Проаналізовано житловий фонд, акцентуючи увагу на недоречності використання чинного Житлового кодексу. Досліджено обсяги виконаних будівельних робіт та прийнятого в експлуатацію житла за 20122016 рр., що дозволяє констатувати, що вітчизняний ринок нерухомості характеризується попитом на квартири з невеликою площею. Інтерес громадян до новобудов спричинений бажанням зберегти власні заощадження, оминаючи банківську сферу після банкрутства десятка фінансових структур і націоналізації КБ «Приватбанк». Задля дослідження стану вторинного ринку житла проаналізовано середню вартість квадратного метра житлової нерухомості. Виявлено, що основною причиною стагнації ринку житлової нерухомості є розрив між купівельною спроможністю та цінами на житло. Наукова новизна. Удосконалено та обґрунтовано теоретичні основи функціонування первинного та вторинного ринків житлової нерухомості з точки зору чинників формування попиту та пропозиції, цінової політики, темпів будівництва та введення житла в експлуатацію та їх відповідності сьогоденню. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані з метою удосконалення державної житлової політики в Україні, а також пошуку можливостей активізації ринку іпотечного кредитування.