ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ ЗА ДОПОМОГОЮ СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ РІШЕНЬ - Чупілко, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена актуальним питанням впровадження технологічних інноваційних рішень, які можуть бути інтегровані в системи управління в економіці, для ефективних досліджень, моделювання і прогнозування даних, зокрема, фінансово-економічних показників, для удосконалення систем управління. Проаналізовано аспекти, що безпосередньо пов’язані з впровадженням цифрових інновацій в сучасні інформаційні системи, з інтегрованою інтелектуальною обробкою інформації, що дозволяє отримувати доступ до накопиченної інформації, і надалі ефективно аналізувати і прогнозувати її для вирішення поставлених задач. Окреслено проблеми на різних етапах обробки, моделювання і прогнозування економічної інформації, зокрема, за допомогою технологій великих даних та машинного навчання, наведено програмні інструменти для обробки інформації, які можуть бути інтегровані в системи управління. Акцентовано на особливостях і проблемах в процесах цифрової трансформації, пов’язаних з сумісною роботою фахівців різного профілю для ефективного використання людського потенціалу у поєднанні з технологічними досягненнями для формування нової якості систем управління. Зазначено необхідність впровадження інноваційних технологій для управління економічною інформацією в інформаційних системах, які є частиною системи управління, що дозволяють суттєво удосконалити аналіз даних, процеси управління та прийняття зважених рішень у різних економічних сферах.