КЛАСИФІКАЦІЯ РИЗИКІВ КОРПОРАТИВНОЇ СТРАТЕГІЇ СУДНОПЛАВНИХ КОМПАНІЙ ЗА ЕТАПАМИ СТРАТЕГІЧНОГО ЦИКЛУ - Ястребний, Владислав (Сталий розвиток економіки, 2026)
Стаття присвячена удосконаленню підходів до оцінювання ризиків корпоративної стратегії судноплавних компаній шляхом їх процесного впорядкування відповідно до етапів стратегічного циклу. Обґрунтовано обмеженість традиційного змістового групування ризиків та доведено необхідність їх динамічної систематизації з урахуванням часової нерівномірності прояву. Запропоновано класифікацію ризиків стратегічного аналізу, формування, реалізації та контролю стратегії, що відображає передбачуваність, керованість і економічні наслідки кожного типу. Показано, що процесне розміщення ризиків підвищує точність аналітичних оцінок, обґрунтованість стратегічних рішень і здатність компанії адаптуватися до волатильності морського ринку. Результати дослідження формують методичну основу для посилення стійкості корпоративних стратегій у судноплавстві.