ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТРАНСПАРЕНТНОСТІ БЮДЖЕТНОГО МЕХАНІЗМУ В УКРАЇНІ - Соломіна, Г.В.; Гавриш, О.С.; Махницький, О.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Узагальнення теоретичних, методичних положень і практичних рекомендацій забезпечення транспарентності бюджетного механізму в Україні. Методика дослідження. Основні результати дослідження висвітлені за допомогою: діалектичного методу щодо пізнання економічних явищ та використані під час аналізу правового трактування забезпечення прозорості бюджетного процесу і теоретичних засад; системного підходу, що дозволив структурувати інструменти управління, в контексті формування взаємозв’язку між моніторингом та оцінкою існуючих практик публічної результативності. Результати. Досліджено правове регламентування відкритості та доступності інформації забезпечення бюджетного процесу на всіх стадіях його функціонування; встановлено його недосконалість, що пов’язана з багатогранністю процесу управління та кількістю учасників. Визначено, що критерієм якісної оцінки транспарентності бюджетного механізму є демократизаційні інструменти: управління механізмом забезпечується організаційно-інституційними складовими та за використання програмно-цільового управління. Встановлено, що існуючі практики оцінювання транспарентності бюджетних відносин мають розробки повномасштабного програмного забезпечення у частині автоматичних розрахунків, інтегровані у супутні он-лайн платформи та засоби технічного забезпечення. Зауважено на необхідності удосконалення існуючого інструментарію оцінки місцевих бюджетів, що дозволить комплексно оцінити їх прозорість на всіх стадіях та рівнях бюджетного процесу. Наукова новизна. Поглиблено науково-методичний апарат формування аналітичної бази системи показників існуючої практики розкриття інформації, що, на відміну від існуючого, надає можливість інтегрувати та погодити інструменти моніторингу, оцінки результативності із процедурою демократичних погоджень та сприяє забезпеченню транспарентності бюджетного механізму в Україні. Практична значущість. Отримані результати дослідження можуть бути запропоновані для впровадження у державному секторі управління, що сприятиме створенню ефективної системи моніторингу забезпечення доступу громадськості до бюджетного процесу та інформування з питань складання, розгляду, затвердження та виконання місцевих бюджетів як на рівні окремої громади, так і по Україні загалом.