ПРИНЦИПИ, НАПРЯМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ЦІЛІ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - Кальницька, М.А. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Обґрунтування теоретичних та методологічних положень щодо принципів, напрямів реалізації та цілей державної політики забезпечення соціального розвитку, що дасть змогу виробити чітку та прозору систему формування розвиненої стабільної державної політики забезпечення соціального розвитку. Методика дослідження. В основу досліджень роботи покладені як загальнонаукові (аналіз, спостереження), так і спеціальні методи пізнання. Методи аналізу і спостереження використані для дослідження принципів, напрямів реалізації державної політики забезпечення соціального розвитку. Методи пізнання використані для обґрунтування цілей державної політики забезпечення соціального розвитку. Результати. Зазначено, що принципи державної політики забезпечення соціального розвитку дають змогу виробити чітку та прозору систему формування розвиненої стабільної державної політики забезпечення соціального розвитку. Цілі державної політики забезпечення соціального розвитку на сучасному етапі включають нові акценти, викликані не лише глобалізаційними тенденціями, але й демократизацією та розвитком громадянського суспільства. Напрями реалізації державної політики забезпечення соціального розвитку втілюються на різних рівнях, що стосується однаково як розробки, так і втілення. Доведено, що три рівні соціальної політики держави (національний, регіональний, локальний) повинні перебувати у постійній взаємодії, взаємообумовлюватися та становити нерозривну єдність. Наукова новизна. Обґрунтовано позиції стосовно того, що, незважаючи на різні рівні пріоритетності вирішення соціальних питань, при виробленні пріоритетних напрямів соціальної політики важливо забезпечувати оптимальне поєднання економічної та соціальної політики усіх рівнів: національного, регіонального, локального, що дасть змогу виробити чітку та прозору систему формування розвиненої стабільної державної політики забезпечення соціального розвитку. Практична значущість. Отримані результати дослідження можуть бути запропоновані для модернізації системи соціальної сфери на посттрансформаційному етапі розвитку економіки та сприятимуть виробленню чіткої та прозорої системи формування розвиненої стабільної державної політики забезпечення соціального розвитку.