ПРІОРИТЕТНІ ЗАХОДИ ДЕРЖАВНОГО АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ В ПРОВІДНИХ КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Ліснічук, О.А.; Боярин, Ю.В. (Сталий розвиток економіки, 2020)
Мета. Вивчення досвіду провідних країн Європейського Союзу щодо практичних заходів реалізації державного антикризового управління. Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою є звіти Європейської Комісії, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених. Використано такі методи дослідження: діалектичний метод пізнання – при дослідженні державних антикризових заходів; теоретичного узагальнення і порівняння – для ефективного застосування досвіду державного антикризового управління провідних країн Європейського Союзу; методи аналізу і синтезу – для деталізації об’єкта дослідження; табличний – для наочного порівняння державних антикризових заходів провідних країн Європейського Союзу. Результати. Здійснено аналіз трактування поняття «криза» різними авторами, також запропоновано власне визначення. Досліджено особливості фінансової кризи провідних країн Європейського Союзу. Проведено порівняльний аналіз та здійснено характеристику шляхів стабілізації економіки різних країн, а саме – Німеччини, Франції, Польщі, Чехії, Естонії. Запропоновано шляхи подолання світової фінансової кризи з урахуванням досвіду провідних країн Європейського Союзу. Розглянуто особливості антикризових заходів Європейського Союзу щодо програми з посилення бюджетної дисципліни та програми підтримки та розвитку конкурентоспроможності підприємців. Програми з посилення бюджетної дисципліни слід віднести до превентивних заходів, покликаних попередити можливі негативні прояви в цій сфері. Програми підтримки та розвитку конкурентоспроможності підприємців спрямовані на формування додаткового «буферного простору» для реального сектору економіки та підвищення диверсифікації ризиків, пов’язаних з можливими банкрутствами підприємств. Наукова новизна. Визначено пріоритетні заходи антикризового управління країн – учасниць ЄС. Доведено, що особливості антикризових заходів Європейського Союзу щодо програми з посилення бюджетної дисципліни й програми підтримки та розвитку конкурентоспроможності підприємців дають змогу більш розвиватися програмі з посилення бюджетної дисципліни, яка покликана попередити можливі негативні прояви в цій сфері. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані для створення Україною власних державних антикризових заходів на основі досвіду провідних країн Європейського Союзу