НЕЗАКОННИЙ ОБІГ ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ В ЄС: ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ - Капітанець, С.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Загальний аналіз проблеми незаконного обігу тютюнових виробів, виокремлення основних причин та наслідків цього делікту. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в даній статті використано такі методи: індукції та дедукції, теоретичного узагальнення – при розгляді наукових та довідкових джерел з питань незаконного обігу тютюнових виробів; системного аналізу – для визначення глибини проблеми нелегального обігу сигарет та детального вивчення її складових (імпорт, експорт, транспортування, зберігання, торгівлю з порушенням вимог законодавства, що регулює ці питання); гіпотетико-дедуктивний – для виокремлення основних причин та наслідків незаконного обігу тютюнових виробів та встановлення їх значення у вивченні цього делікту; абстрактно-логічний – для формування висновків та пропозицій. Результати. Розглянуто та проаналізовано деякі аспекти незаконного обігу тютюнових виробів. Обґрунтовано важливість врахування результатів досліджень міжнародних організацій, моніторингу, проведення незалежних опитувань, обміну інформацією для встановлення масштабів проблеми, пов‟язаної з таким обігом. Визначено основні причини та наслідки незаконного обігу тютюнової продукції. Наукова новизна. Обґрунтовано припущення про те, що встановлення причин та наслідків проблеми незаконного обігу тютюнових виробів є важливим чинником у вибудові ефективної системи запобігання і протидії незаконному обігу тютюнових виробів. Практична значущість. Основні положення даного дослідження можуть бути використані в процесі формування стратегії та розробки програми запобігання і протидії незаконному обігу тютюнових виробів.