ІНСТИТУЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ШЛЯХОМ РОЗВИТКУ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ - Резнік, Н.П.; Печерський, В.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета – запропонувати цілісний системний підхід до аналізу і формування механізму корпоративного управління інтегрованим аграрним підприємством, що дозволить розглядати всі процеси як єдине ціле. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження застосовано такі методи: системний підхід, завдяки якому було визначено, що для більшості інтегрованих аграрних підприємств властивий підприємницький тип управління; та теоретичного узагальнення - для обґрунтування необхідності формування інституційно-економічного механізму корпоративного управління інтегрованим аграрним підприємством. Результати. Запропоновано методичні рекомендації відносно формування інституційно-економічного механізму корпоративного управління інтегрованим аграрним підприємством як засобу забезпечення ефективної діяльності аграрного сектора. Сформульовано корпоративну модель інтегрованого формування на засадах корпоративного управління. Класифіковано складові механізму корпоративного управління. Запропоновано варіанти сумісного функціонування ради директорів та виконавчого органу корпоративного управління. Складено комплексну інституційну схему-модель управління та етапів реалізації стратегії розвитку інтегрованого формування на засадах корпоративного управління. Запропоновано схему-модель етапів формування інституціонально-економічного механізму корпоративного управління інтегрованим аграрним формуванням на засадах корпоративного управління. Наукова новизна. Поглиблено існуючі і розроблено нові теоретико-практичні положення та рекомендації щодо формування інституційно-економічного механізму корпоративного управління інтегрованим аграрним підприємством, які, на відміну від існуючих, дають змогу розглядати всі процеси як єдине ціле послідовності етапів та кроків ухвалення рішення про створення інтегрованої структури. Практична значущість. Отримані практичні результати є рекомендаційною базою та направлені на вирішення проблем формування інституційно-економічного механізму корпоративного управління інтегрованим аграрним підприємством; можуть бути використані для удосконалення існуючого механізму корпоративного управління.