ПРОБЛЕМИ ЗАЛУЧЕННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ У МАЛИЙ ТА СЕРЕДНІЙ БІЗНЕС В УКРАЇНІ - Ясіновська, І.Ф.; Козак, С.І. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження проблем залучення фінансових ресурсів у малий та середній бізнес в умовах макроекономічної нестабільності та окреслення основних напрямів їх вирішення. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання. В процесі дослідження були використані загальнонаукові та спеціальні методи, а саме абстрактно-логічний, дедуктивний і системний аналізи при дослідженні проблеми діяльності вітчизняних малих та середніх підприємств; оцінці сучасного стану диверсифікації джерел фінансування їх діяльності; обґрунтуванні шляхів вирішення окремих проблем фінансування суб‟єктів малого та середнього підприємництва та формування сприятливого клімату для розвитку малого та середнього бізнесу в Україні в умовах макроекономічної нестабільності. Результати. Проведено аналіз діяльності малих та середніх суб‟єктів господарювання в Україні. Визначено проблеми фінансування малого та середнього бізнесу та проаналізовано диверсифікацію джерел його фінансування. Виявлено, що сучасний стан джерел фінансування розвитку підприємств малого і середнього бізнесу в Україні не дає змоги їм активно розвиватися на інноваційній основі. Важливими причинами такої ситуації є: обмеженість власних ресурсів, як результат низького рівня рентабельності та, відповідно, зменшення суми прибутку; обмеженість використання кредитів банків через високі процентні ставки; недостатня розвиненість альтернативних джерел фінансування; недостатня обізнаність суб‟єктів малого і середнього бізнесу щодо можливості участі у міжнародних грантових програмах. Встановлено, що вітчизняні підприємства в значній мірі фінансують свою діяльність за рахунок позикового капіталу, а саме поточних зобов‟язань та забезпечень, що ставить під загрозу їх фінансову стійкість. Наукова новизна. Одержали подальший розвиток пропозиції щодо вирішення окремих проблем фінансування суб‟єктів малого та середнього підприємництва та формування сприятливого клімату для розвитку малого та середнього бізнесу в Україні в умовах макроекономічної нестабільності. Практична значущість. Отримані результати дослідження, які виражені у висновках та пропозиціях, сприяють частковому вирішенню проблеми фінансування діяльності суб‟єктів малого та середнього підприємництва в умовах макроекономічної нестабільності.