ДОСЛІДЖЕННЯ СУТІ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Піхняк, Т.А. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження суті, окреслення основних складових фінансово-економічної безпеки підприємства та обґрунтування її значення для успішного функціонування та розвитку суб‟єктів господарювання. Методика дослідження. В основу досліджень роботи покладені як загальнонаукові (аналіз, спостереження), так і спеціальні методи пізнання. Методи аналізу і спостереження використані для дослідження суті та окреслення основних складових фінансово-економічної безпеки підприємства. Методи пізнання використані для обґрунтування значення фінансово-економічної безпеки для успішного функціонування та розвитку суб‟єктів господарювання. Результати. Визначено, що складові фінансово-економічної безпеки підприємства спрямовані на забезпечення збалансованості та стійкості фінансово-економічної безпеки підприємства. Доведено, що однозначного тлумачення даної категорії немає, а про складність її змісту свідчить багатогранність та багатоаспектність даного поняття, а також і те, що науковці постійно уточнюють та розширюють дану категорію. Обґрунтовано значення фінансово-економічної безпеки для успішного функціонування та розвитку суб‟єктів господарювання. Зроблено висновок, що фінансово-економічна безпека сприяє забезпеченню захищеності фінансово-економічних інтересів підприємства від негативних факторів як зовнішнього, так і внутрішнього середовища та сприяє створенню необхідних фінансово-економічних умов для безперервної і успішної діяльності підприємства та його розвитку. Наукова новизна. Обґрунтовано, що на сучасному етапі розвитку економіки зростає актуальність розробки та реалізації системи фінансово-економічної безпеки від кожного суб‟єкта господарювання, що сприятиме успішному функціонуванню та розвитку суб‟єктів господарювання. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути запропоновані для впровадження у підприємницьку діяльність, що сприятиме її ефективному розвитку.