ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВІТЧИЗНЯНОГО ХМЕЛЯРСТВА - Гіренко, Ю.О. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Оцінювання розміру збільшення показників економічної ефективності за рахунок впровадження модернізаційних змін на базі вітчизняних хмелярських підприємствах при реалізації визначених сценаріїв (оптимістичного, песимістичного та реалістичного). Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження застосовано такі методи: спостереження і статистичний аналіз (для вивчення стану галузі хмелярства в Україні); графічний і табличний (для наочного відображення результатів дослідження); кореляційно-регресійний аналіз (для визначення прогнозних параметрів урожайності хмелю у сільськогосподарських підприємствах Житомирської області); комплексний аналіз (при формуванні висновків та пропозицій щодо доцільності модернізації вітчизняних хмелярських підприємств). Результати. Досліджено основні показники ефективності роботи підприємств галузі хмелярства України. Акцентовано увагу на тому, що подальший розвиток виробництва хмелепродукції повинен відбуватися на основі інвестиційного забезпечення модернізації підприємств вітчизняної галузі хмелярства, причому пріоритетними об‟єктами модернізації мають бути не лише основні засоби, а й матеріальні ресурси (оборотні засоби сфери виробництва) та людський капітал. Визначено ключові заходи підвищення урожайності хмелю в Україні. Здійснено прогнозування параметрів урожайності хмелю в сільськогосподарських підприємствах Житомирської області на основі кореляційно-регресійного аналізу, а також виробництва гранульованого хмелю типу 90, грошових надходжень і чистого доходу від його реалізації шляхом побудови трьох сценаріїв розвитку подій – оптимістичного, песимістичного і реалістичного. Визначено витрати на виробництво та реалізацію гранульованого хмелю типу 90 і розраховано основні показники економічної ефективності його виробництва в цілому по Україні. Наукова новизна. Обґрунтовано першочергові заходи модернізації підприємств галузі хмелярства та спрогнозовано основні показники їх розвитку на основі кореляційно-регресійного аналізу в розрізі песимістичного, оптимістичного та реалістичного сценаріїв. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані при розробці державної програми розвитку підприємств галузі хмелярства в Україні, а також власниками хмелепереробних підприємств з метою забезпечення високого рівня рентабельності діяльності та їх розвитку на інноваційній основі.