ФОРМУВАННЯ ПРОГРАМИ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ РЕГІОНУ - Пуцентейло , П.Р.; Гуменюк, О.О. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Формування програми стратегії економічного розвитку регіону у контексті створення кластеру з підтримки аграрного бізнесу та забезпечення його стабільності. Методика дослідження. Методологія дослідження базувалась на системному підході, що дало можливість розглядати становлення стратегії розвитку регіону з системно-функціональної точки зору та узагальнити понятійно-категоріальний апарат. В процесі дослідження використовувалися загальнонаукові прийоми та специфічні методи наукового пізнання. Зокрема, застосовувався монографічний метод та метод узагальнень – для зіставлення понять «стратегічне управління» та «економічний розвиток регіону»; метод аналізу та синтезу – для виокремлення найвагоміших сутнісних чинників дефініції «стратегія управління економічним розвитком регіону». Результати. Обгрунтовано сутність стратегічного управління, виокремлено стратегічний підхід щодо економічного розвитку регіону. Узагальнено термінологію понятійного апарату виходячи з наявних концептуальних позицій моделі розвитку. Обґрунтовано можливість застосування проектно-територіального підходу до управління регіональною економікою у контексті окремої області України. Виділено основні складові системи стратегічного управління економічним розвитком регіону. Наукова новизна. Уточнено зміст поняття «стратегічне управління економічним розвитком регіону», як сукупність програм, принципів, методів і прийомів, за допомогою яких керівництво планує розвиток певної соціально-економічної системи на середньострокову або довгострокову перспективу. Розроблено модель кластеру регіонального розвитку. Обгрунтовано доцільність розвитку Центру (біржа) інновацій у Тернопільській області. Практична значущість. Результати та висновки дослідження можуть бути використані при розробці регіональної програми економічного розвитку окремими установами чи органами державної влади на перспективу.