СИТУАЦІЙНИЙ ПІДХІД У ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННІ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ - Лазарєва, О.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження проблем розвитку ситуаційного підходу у землекористуванні в контексті децентралізації влади та обґрунтування його пріоритетів та перспектив. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження є новітні наукові здобутки в галузі економіки землекористування. Для досягнення поставленої мети використані такі методи: морфологічного аналізу (при опрацюванні наукових публікацій з питань розвитку ситуаційного підходу); абстрактно-логічний (при визначенні наукових засад землекористуванням в умовах децентралізації влади); наукового узагальнення (при обґрунтуванні ситуаційного підходу в умовах децентралізації влади). Результати. Розглянуто питання розвитку ситуаційного підходу у сільськогосподарському землекористуванні в контексті децентралізації влади. Наголошено, що планування ринкового землекористування має враховувати інноваційні орієнтири з можливістю їх впровадження при реалізації програм розвитку територій, що забезпечить перехід управління землекористуванням на інноваційний шлях розвитку. Вказано, що стратегічною метою землекористувача має бути забезпечення умова родючості ґрунту, захист його від процесів ерозії і дефляції. Зазначено, що стратегія планування сільськогосподарського землекористування має бути орієнтована на активізацію інноваційних чинників його конкурентоспроможності. Наголошено, що ситуаційний підхід у землекористуванні має базуватися на методологічних положеннях управління з обов’язковою конкретизацією окремих управлінських дій відповідно до ситуації, що склалася в умовах господарювання. Запропоновано створити в Україні неприбуткові агентства розвитку села, що б сприяло розвитку сільських територій. Наукова новизна. Обгрунтовано інноваційні засади ситуаційного підходу у землекористуванні в контексті децентралізації влади та визначено його пріоритети й перспективи. Практична значущість. Отримані висновки і рекомендації, теоретико-методологічні підходи за результатами дослідження можуть бути використані землевпорядними, землеоцінними організаціями, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування та іншими фізичними і юридичними особами.