БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ІНВЕСТИЦІЙНОЇ НЕРУХОМОСТІ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ П(С)БО ТА МСБО - Войналович , О.П. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Проведення порівняльного аналізу регулювання бухгалтерського обліку інвестиційної нерухомості відповідно до вимог національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, встановлення спільних і відмінних ознак між ними. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження застосовано такі методи: порівняння (при встановленні спільних та відмінних ознак регулювання бухгалтерського обліку інвестиційної нерухомості); групування та системного підходу (при систематизації нормативних документів, що регулюють питання обліку інвестиційної нерухомості); деталізації (для встановлення об’єктів, які не вважаються інвестиційною нерухомістю). Результати. Проведено порівняльний аналіз положень національних та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в частині питань визначення змісту, визнання, оцінки та облікового відображення інвестиційної нерухомості. Визначено спільні та відмінні ознаки регулювання бухгалтерського обліку інвестиційної нерухомості в національних та міжнародних стандартах бухгалтерського обліку. Зокрема виявлено, що спільними положеннями в зазначених стандартах є: визначення змісту поняття «інвестиційна нерухомість» як об’єкта бухгалтерського обліку; встановлення переліку об’єктів, які не вважаються інвестиційною нерухомістю, а відмінними - визнання в бухгалтерському обліку інвестиційної нерухомості як активу; встановлення критеріїв розмежування, коли об’єкт основних засобів може бути віднесеним водночас до операційної та інвестиційної нерухомості. Наукова новизна. Систематизовані основні спільні та відмінні ознаки регулювання бухгалтерського обліку інвестиційної нерухомості, які в сукупності забезпечать розв’язання на теоретичному та прикладному рівнях комплексу завдань, пов’язаних із удосконаленням організації і методики обліку операцій з нерухомістю. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані при прийнятті управлінських рішень щодо віднесення об’єктів нерухомості до інвестиційної нерухомості та розробці облікової політики підприємства. Встановлені спільні та відмінні ознаки регулювання бухгалтерського обліку інвестиційної нерухомості дозволяють визнати позитивний міжнародний досвід, який слід застосувати при реформуванні вітчизняного законодавства.