ЗМІСТ, КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ТРАНСФОРМАЦІЯ РИЗИКІВ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Сокіл, О.Г. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Визначення змісту, класифікації та трансформації ризиків в системі обліково-аналітичного забезпечення сільськогосподарських підприємств в умовах нової парадигми сталого розвитку. Методика дослідження. Відповідно до мети, використано такі методи дослідження: порівняння, спостереження, монографічний метод, емпіричний метод, індукції та дедукції, ретроспективний аналіз та графічний метод - при унаочненні власних досліджень; абстрактно-логічний метод - для теоретичних узагальнень, формулювання висновків та наукового осмислення. Результати. Встановлено, що процес ризик-менеджменту обліково-аналітичного забезпечення сталого розвитку сільськогосподарських підприємств відбувається на основі обміну, аналізу та моніторингу інформації бізнес-процесів. Визначено, що управління ризиками сталого розвитку в аграрному секторі повинно здійснюватися поетапно: від визначення змісту ризиків до їх обробки на основі обліку сталого розвитку. Обґрунтовано поділ ризиків сталого розвитку агропромислового комплексу на зовнішні та внутрішні із виділенням економічного, екологічного соціального, суцільного впливу та обліково-аналітичного направлення. Аргументовано взаємозалежну кореляцію сталого розвитку та його ризиків - при посиленні уваги до зменшення та запобігання ризикам сільськогосподарського підприємства поліпшується інноваційне середовище сталого розвитку щодо економічної та соціальної діяльності, та, відповідно, пом’якшення тиску на зовнішнє оточення - екологію. Наукова новизна. Побудовано матричний куб обліково-аналітичного забезпечення ризик менеджменту сталого розвитку сільськогосподарських підприємств, що складається з трьох граней: 1 - візуалізація основних прийомів ризик-менеджменту з коригуванням цілей сталого розвитку у режимі реального часу; 2 - набір цілей сталого розвитку; 3 - обліково-аналітичні засоби ризик-менеджменту. В результаті дослідження удосконалено та набув подальшого розвитку категоріальний апарат, що дозволяє менеджерам аграрних підприємств прогнозувати та впливати на динамічність та невизначеність бізнес-процесів економічної, екологічної та соціальної діяльності. Практична значущість. Отримані результати дослідження надають можливість використання методичних рекомендацій менеджерами для ефективного управління ризиками сталого розвитку, що сприятиме превентивному реагуванню на проблеми з розумінням вагомості наслідків ризиків та готовності до управління ними із застосуванням координованих методів разом з усіма стейкхолдерами сільськогосподарських підприємств.