ОСОБЛИВОСТІ РОЗРАХУНКУ КОМПЕНСАЦІЇ З ТИМЧАСОВОЇ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ ТА ЇЇ ОПЛАТИ В 2018 РОЦІ - Бондаренко, О.М.; Попович, О.В.; Панасюк, В.К. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження процесу розрахунку і документування лікарняних у відповідності до діючих законодавчих актів України. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження були застосовані наступні методи: спостереження (для вивчення стану обліку й контролю розрахунку компенсації з тимчасової непрацездатності); теоретичного узагальнення і порівняння (для розкриття нормативно-законодавчої бази з обліку лікарняних). Результати. Проаналізовано зміни нормативно-законодавчої бази України з проведення розрахунку компенсації з тимчасової непрацездатності працівників підприємства. Зазначено, що підставою для розрахунку та нарахування в обліку компенсації працівникові, який відсутній на робочому місці внаслідок хвороби, є листок непрацездатності. Значну увагу приділено правильному оформленню листка непрацездатності, який заповнюється як медичним закладом, так і підприємством. В залежності від розрахункового періоду та розміру доходу працівника в цьому періоді, проведено аналіз обчислення компенсації з тимчасової непрацездатності працівників та її оплати. Наукова новизна одержаних результатів полягає у розкритті та поглибленні існуючих теоретико- практичних положень та рекомендацій щодо проведення розрахунку допомоги (компенсації) з тимчасової непрацездатності працівників. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані під час відображення розрахунку, нарахування та оплати допомоги (компенсації) за листком непрацездатності в бухгалтерському обліку. Внаслідок постійних змін нормативно-законодавчої бази бухгалтеру з обліку заробітної плати постійно потрібно приділяти значну увагу правильному розрахунку компенсації за листком непрацездатності.