ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ІНСТРУМЕНТІВ ДИСКРЕЦІЙНОЇ ТА НЕДИСКРЕЦІЙНОЇ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ В УМОВАХ ЦИКЛІЧНОСТІ ЕКОНОМІКИ - Маршалок, Т.Я. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Ґрунтовно дослідити, проаналізувати та запропонувати власну точку зору на проблему залежності економічних циклів та фіскальної політики, вибору моделі фіскальної поведінки при настанні тієї чи іншої фази такого циклу, виявити залежність економічного циклу від фіскальної доктрини, визначити і довести факт залежності між економічними спадами і не виваженою та не обґрунтованою політикою уряду в сфері фіскальної політики. Методика дослідження. Під час дослідження використовувалися загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: монографічний – при огляді літературних джерел за темою дослідження; узагальнення інформаційних та літературних джерел – для вивчення досвіду визначення фаз економічного циклу; експертно-логічний – при виборі моделі фіскальної політики на тих чи інших етапах економічного розвитку; системно-аналітичний – при критичному аналізі фіскальної політики в умовах тих чи інших економічних дисбалансів. Результати. Запропоновано власну точку зору на проблему залежності економічних циклів та фіскальної політики, Виокремлено проблеми використання тієї чи іншої моделі фіскальної політики в різних фазах економічного циклу. Виявлено, що автоматичні (вмонтовані) стабілізатори недискреційної фіскальної політики миттєво реагують на економічні зміни, фактично зразу зменшують рівень перегріву економіки. Встановлено, що економічні коливання на довгих проміжках часу необхідно корегувати за допомогою дієвих ручних інструментів дискреційної фіскальної політики, однак такі дії повинні бути обґрунтованими і на них не повинні впливати дискредитуючі дії інших країн. Наукова новизна. Виявлено залежність економічного циклу від фіскальної доктрини, визначено і доведено факт залежності між економічними спадами і не виваженою та не обґрунтованою політикою уряду в сфері фіскальної політики. Практична значущість. Отримані результати дослідження є підґрунтям для ефективного управління економічними процесами через призму фіскальної політики держави.