ФІНАНСОВА НЕСТАБІЛЬНІСТЬ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ - Чирак, М.В.; Чирак, І.М. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідити чинники фінансової нестабільності в Україні в сучасних умовах та виявити можливі шляхи їх подолання за допомогою використання інструментів і заходів монетарної політики Національного банку України. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальні наукові методи: методи теоретичного узагальнення – при дослідженні умов, що забезпечують стійкість і якість економічного зростання та важливості використання нового покоління регуляторних інструментів у вигляді системи динамічного макропруденційного нагляду; аналізу і синтезу – для виявлення втрат від системної банківської кризи в Україні 2014-2017 років; прогнозування – для виявлення головних системних ризиків фінансового сектору в найближчій перспективі. Результати. Встановлено, що фінансова нестабільність в Україні викликана недосконалістю регулювання фінансової системи, її викривленою структурою внаслідок домінування банківського сектору і надмірною залежністю від зовнішніх чинників. Виявлено, що головними джерелами фінансової дестабілізації виступають збільшення дефіциту державного бюджету і державного боргу, погіршення якості кредитного портфеля, зростання негативного сальдо торговельного балансу і волатильність цін на світовому ринку. Наукова новизна. Встановлено, що застосовані антикризові заходи дозволили в певній мірі стабілізувати ситуацію в економічній і фінансовій сферах, але не дозволяють вітчизняній економіці перейти до тривалої стадії фінансової стабілізації. Обґрунтована необхідність і важливість використання динамічного макропруденційного нагляду для виявлення системних збоїв в економіці та на фінансових ринках. Практична значущість. Отримані результати дослідження сприятимуть пошуку і використанню інструментів, спрямованих на подолання (послаблення) фінансової нестабільності та побудову стійкої фінансової системи, зорієнтованої на акумулювання і використання внутрішніх ресурсів.