ОКРЕМІ АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИХ ФОРМ ДІЯЛЬНОСТІ МИТНИЦЬ ДЕРЖАВНОЇ ФІСКАЛЬНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ - Хома, В.О. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – дослідження взаємозалежності між призначенням, функціями, завданнями та формами діяльності органів доходів і зборів в сфері митної безпеки, зокрема щодо запобігання та протидії митним правопорушення та контрабанді. Методика дослідження. Під час дослідження застосовувались загальнонаукові та специфічні методи наукових досліджень. При цьому автор опирається на фундаментальні теоретико-методологічні положення, розроблені вітчизняною і зарубіжною юридичною та економічною науками. Зокрема, використання причино- наслідкового методу дозволило зробити висновок про наявність взаємозалежності між функціями держави та функціями окремих державних органів, що реалізовують державну політику в тій чи іншій сфері життєдіяльності суспільства. Також встановлено взаємозв’язок та взаємозалежність між призначенням органу держави, метою його створення та визначенням його завдань. Застосування порівняльно-правового методу та методу аналізу дозволило зробити висновок про наявність протиріччя у визначення організаційної форми та статусу митниці як органу доходів і зборів з одного боку та митного органу з іншого боку. Результати. Досліджено взаємозалежність між функціями держави та функціями окремих державних органів, що реалізовують державну політику в тій чи іншій сфері життєдіяльності суспільства. Розглянуто взаємозалежність між призначенням, метою створення та завданнями органів, що реалізовують державні повноваження у митній сфері. Досліджено доцільність використання термінів «органи доходів та зборів» та «митні органи» у відповідності до завдань та сфери діяльності цих органів. Проаналізовано зміст призначення та завдання органів доходів і зборів з виокремленням митної складової у діяльності цих органів. Наголошено на тому, що призначення та завдання цих органів мають виключно митну сферу застосування. Встановлено, що визначальним, основним детермінуючим фактором створення будь якого державного органу, його назви, визначення функцій, наділення відповідними повноваженнями і подальшої реалізації цих повноважень у співвідносній формі діяльності є призначення цього органу та сфера суспільної діяльності. Зроблено висновок про те, що призначення, функцій та завдань митниць ДФС як митних органів забезпечується або повинні забезпечуватись правовими та управлінськими засобами в притаманних правоохоронним органам формах. Звернено увагу на те, що домінуюче зосередження на реалізації фіскальної складової у завданнях митниць знижує рівень митної безпеки у суспільстві. Наукова новизна. Встановлено взаємозалежність між призначенням, функціями, завданнями та формами діяльності органів доходів і зборів в сфері митної безпеки, зокрема щодо запобігання та протидії митним правопорушення та контрабанді. Доведено необхідність використання митниць як митних органів відповідно до їх призначення та завдань визначених у Митному кодексі України та суспільних потреб. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані під час формування системи та структури органів та підрозділів Державної фіскальної служби України. Розуміння взаємозалежностей та взаємозв’язків між призначенням, функціями, та завданнями, з однієї сторони, та напрямків та форм діяльності митниць, з іншої сторони, дозволить уникнути їх невідповідного використання, погіршення рівня соціальної, економічної, митної безпеки суспільства, виникнення нових загроз, зниження рівня протидії митним правопорушенням.