БЕЗВІДХОДНІ ТЕХНОЛОГІЇ В АПК ЯК СКЛАДОВА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Андрейченко, А.В. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Дослідження питання забезпечення національної безпеки України крізь призму проблематики впровадження безвідходних технологій в АПК. Методика дослідження. Теоретичну і методологічну основу дослідження склали концепції національної безпеки, сталого розвитку, результати фундаментальних вітчизняних і закордонних досліджень з проблем агропромислового виробництва. Дослідження базувалося на використанні таких методів: системного підходу – для вивчення зв’язків між явищами та процесами сталого розвитку та оновлення аграрного виробництва; діалектичного – для розгляду явищ у їх взаємозв’язку і розвитку, єдності та боротьбі суперечностей; теоретичного узагальнення і порівняння – для розвитку понятійного апарату. Використання причино-наслідкового методу дозволило зробити висновок про наявність економічного, соціального та екологічного напрямків впровадження безвідходних технологій в АПК. Результати. Встановлено, що створення та впровадження ефективних безвідходних технологій відповідає інтересам національної безпеки України. Обґрунтовано необхідність впровадження безвідходних технологій з метою забезпечення екологічно та техногенно безпечних умов життєдіяльності людини і суспільства, збереження навколишнього природного середовища, забезпечення ощадливого використання матеріально-сировинних та енергетичних ресурсів. Доведено, що впровадження безвідходних технологій в АПК забезпечує екологічні, економічні та соціальні інтереси суспільства. Наукова новизна. Дістала подальшого розвитку стратегія розвитку АПК на основі впровадження сучасних безвідходних та маловідходних енергозберігаючих технологій в аграрному виробництві. Практична значущість. Результати дослідження свідчать про доцільність впровадження безвідходного виробництва на переробних підприємствах АПК, що є запорукою конкурентоспроможного функціонування АПК та економічної безпеки держави.