ОБГРУНТУВАННЯ МЕТОДИЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ ОЦІНКИ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Сава, А.П. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета - обґрунтувати методичний інструментарій з інтегральної оцінки розвитку сільських територій за економічною, соціальною та екологічною складовою та запропонувати систему критеріїв, індикаторів та показників їх вивчення в сучасних умовах господарювання. Методика дослідження. Реалізація мети та завдань наукової роботи здійснена за допомогою наступних методів: системного підходу – при формуванні методологічних засад вивчення розвитку сільських територій, узагальнення – при обґрунтуванні вибору існуючих методів дослідження та оцінки стану соціально-економічних процесів в сільських територіях; монографічний – вивчення літературних джерел і наукової думки що розвитку та оцінки сільськими територіями з урахуванням особливостей сталого розвитку економіки. Результати. Проаналізовано існуючі методичні підходи до вивчення соціально-економічних процесів у сільських територіях; обґрунтовано наукові методи та сформовано систему критеріїв, індикаторів та показників з оцінки розвитку сільських територій. Наукова новизна. Сформовано авторський підхід до застосування методичного підходу у процесі дослідження економічної, соціальної та екологічної складової розвитку сільських територій. Запропоновано використати систему обґрунтованих критеріїв, індикаторів та показників для здійснення комплексної оцінки стану і розвитку сільських територій. Визначено математичну функцію співвідношення показників у чіткій ієрархії взаємозв’язку. Практична значущість результатів дослідження визначається можливістю застосування у практиці наукових досліджень ефективної методики вивчення сільських територій та проведення комплексної оцінки їх сучасного стану за економічною, соціальною та екологічною складовою.