ДИНАМІЧНА КОНКУРЕНТНА СТРАТЕГІЯ ПІДПРИЄМСТВ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ГАЛУЗІ: ОСОБЛИВОСТІ РОЗРОБКИ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ - Завертаний, Д.В. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Проведення аналізу стратегічного процесу в контексті формування динамічних конкурентних стратегій хлібопекарських підприємств в умовах стрімких змін ринкової кон’юнктури. Методика дослідження. Теоретичну і методологічну основу дослідження склали концепції стратегічного менеджменту та конкурентоспроможності, результати фундаментальних вітчизняних і закордонних досліджень з проблем розробки та впровадження конкурентних стратегій. Дослідження базувалося на використанні таких методів: системного підходу – для вивчення зв’язків між стратегією підприємств та стратегічним процесом; теоретичного узагальнення і порівняння – для розвитку понятійного апарату. Використання причино-наслідкового методу дозволило зробити висновок про те, що одним із важливих факторів ефективного впровадження динамічної конкурентної стратегії є стратегічний план, який визначає головні завдання, кроки та ресурси, необхідні для досягнення стратегічних цілей. Результати. Встановлено ключові фактори ефективності розробки динамічних стратегій хлібопекарських підприємств, а також їх взаємозв’язок із елементами стратегічного процесу. Доведено необхідність впровадження комплексного стратегічного процесу, з урахуванням особливості бізнес-середовища підприємства. Обґрунтована послідовність кроків при впровадженні динамічної конкурентної стратегії: від етапу стратегічної оцінки до етапу імплементації системи стратегічного менеджменту. Наукова новизна. Розроблена комплексна модель впровадження динамічної конкурентної стратегії підприємством хлібопекарської галузі. Практична значущість. Завдяки застосуванню моделі розробки динамічної конкурентної стратегії, підприємства хлібопекарської галузі зможуть не тільки більш ефективно використовувати наявні фінансові ресурси, а й оперативніше реагувати на зміни ринкової кон’юнктури. Це все дозволить суттєво поліпшити гнучкість у ціноутворенні та інвестиційну привабливість хлібопекарської галузі у цілому.