ОЦІНКА КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ НА СВІТОВОМУ РИНКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ - Федосєєва, Г.С. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Оцінка конкурентних переваг областей Украни на світовому ринку сільськогосподарської продукції. Методика дослідження. Для обґрунтованості результатів в ході дослідження використано ряд методів, серед яких: монографічний (для всебічного та глибокого вивчення особливостей розвитку сільського господарства в Україні, виявлення причинно-наслідкових зв’язків між розвитком сільськогосопдарства окремої області та рівнем її конкурентних переваг на світовому ринку сільськогосподарської продукції), економіко- статистичний (для аналізу тенденцій зовнішньоекономічної діяльності в аграрному секторі України загалом та окремих її областей), діалектичний та абстрактно-логічний (при проведенні теоретичних узагальнень і формуванні висновків) та ін. Результати. Визначено основні тезиси в діяльності України на світовому ринку сільськогосподської продукції та досліджено умови ведення сільськогоспдарської діяльності в Україні. З врахуванням отриманих даних оцінено конкурентні переваги областей України на світовому ринку сільськогосподарської продукції та визначено ті області, що мають найвищий їх рівень на досліджуваному ринку. Наукова новизна. Запропонована та використана методика оцінки конкурентних переваг областей України на світовому ринку, що складається з трьох етапів: дослідження діяльності України на світовому ринку сільськогосподарської продукції; аналіз розвитку аграрної галузі та визначення її місця в економіці України; оцінка конкурентних переваг областей України на світовому ринку сільськогосподарської продукції. Практична значущість. Отримані результати можуть бути використані при обґрунтуванні напрямів формування стійких конкурентних переваг виробників сільськогосподарської продукції на світовому ринку.