НОРМАТИВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЗДІЙСНЕННЯ ПРОЦЕДУР МИТНОГО КОНТРОЛЮ ТА МИТНОГО ОФОРМЛЕННЯ ВОДНИХ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ - Попель, С.А. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – дослідження особливостей здійснення процедур митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобів. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано такі методи: індукції та дедукції, теоретичного узагальнення, монографічний – при вивченні наукових джерел, дослідженні законодавчих та інших нормативно-правових актів з питань здійснення процедур митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобів; абстрактно-логічний – для узагальнення теоретичних положень, формування висновків та пропозицій. Результати. Визначено основні нормативно-правові акти, які регулюють особливості здійснення процедур митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобів. Проаналізовано «Типову технологічну схему пропуску через державний кордон осіб, автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними» та «Типову технологічну схему здійснення митного контролю водних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон». Досліджено порядок виконання митних формальностей при переміщенні водних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними. В ході проведеного дослідження визначено, що: митний контроль та митне оформлення водних транспортних засобів характеризується значною складністю та непрозорістю здійснення; нормативно-правові акти, що унормовують зазначене питання, містять норми, які суперечать один одному та загалом нечітко прописують процедуру здійснення митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобів; відсутнє чітке нормативно-правове врегулювання питання щодо впровадження попереднього інформування в морських пунктах пропуску та функціонування ІСПС; відсутній єдиний підхід до використання програмного продукту у процесі здійснення митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобів. Наукова новизна полягає у вивченні особливостей здійснення процедур митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобів, що дає можливість напрацювання пропозицій щодо внесення змін і доповнень до законодавчих актів, які регламентують зазначене питання. Практична значущість. Основні положення даного дослідження можуть бути використані в процесі напрацювання пропозицій та внесення змін і доповнень до законодавчих актів, що регламентують особливості здійснення процедур митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобів.