ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ВИРОБНИЦТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ МОЛОКА ОСОБИСТИМИ СЕЛЯНСЬКИМИ ГОСПОДАРСТВАМИ - Шепель, Т.П. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета Розробка практичних рекомендацій щодо виробництва та реалізації молока і молокопродукції в особистих селянських господарствах. Методика дослідження. У процесі дослідження використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: абстрактно-логічний (для теоретичних узагальнень та формування висновків); монографічний (при розробці моделі інтеграційних зв’язків особистих селянських господарств у системі міжгосподарського інтеграційного об’єднання); статистико-економічний (для вивчення й аналізу соціально-економічного стану особистих селянських господарств); соціологічний (для анкетування власників особистих селянських господарств); розрахунково-конструктивний, порівняльний і графічний (для порівняння соціально-економічних показників функціонування особистих селянських господарств по роках) та інші. Результати. Виявлено, що реалізація молокопродуктів є більш прибутковою порівняно з реалізацією молока. Встановлено, що власники ОСГ реалізують молокопродукти переважно на роздрібних продовольчих ринках. Визначено, що збут сметани супроводжується значно нижчим рівнем трансакційних витрат порівняно зі збутом молока, проте вони компенсуються значно вищою ціною в перерахунку на молоко. Встановлено, що проблемним залишається також питання створення розвиненої сертифікованої заготівельної мережі для збирання молочної сировини Наукова новизна. Встановлено, що через відсутність стандартів європейського рівня на молочну продукцію і низький рівень технологічного оснащення більшість молокозаводів не можуть гарантувати якість молочних продуктів. Виявлено, що відсутність належного державного контролю за якістю сировини та продукції породжує недобросовісну конкуренцію та фальсифікацію продуктів на ринку молока. Практична значущість. Запропоновано для здійснення оптимізації системи державного контролю й нагляду за безпечністю та якістю молочної сировини провести державну інвентаризацію закупівельних пунктів, які здійснюють закупівлю молока в ОСГ; забезпечити відповідність діючих закупівельних пунктів ветеринарно- санітарним вимогам шляхом додаткового облаштування як за рахунок державних коштів, так і за рахунок підприємств, яким належать закупівельні пункти; забезпечити залучення приватних інвестицій у сферу сертифікації і контролю молочної сировини, закупленої в ОСГ.