ПОКАЗАТЕЛИ ОЦЕНКИ РЕГИОНАЛЬНЫХ ЭКОНОМИЧЕСКИХ ОТНОШЕНИЙ НА ОСНОВЕ СОЦИАЛЬНОГО ДИАЛОГА В УКРАИНСКОМ ДОНБАССЕ - Зеленко, Е.А. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Формування та обґрунтування системи оцінки економічних відносин на основі соціального діалогу, актуальної для умов регіонального розвитку територій України, в тому числі для Луганської області, з урахуванням загальнодоступної офіційної статистичної інформації. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження застосовано такі методи: теоретичного узагальнення і порівняння (для розкриття сутності, порівняння існуючих підходів та методик щодо оцінки системи економічних відносин регіону); абстрактно-логічний (для визначення базових засад запропонованого підходу щодо оцінки економічних відносин регіону на основі соціального діалогу); статистичного аналізу і синтезу (при вивченні впливу окремих індикаторів економічної діяльності на стан та перспективи розвитку системи економічних відносин Луганської області). Результати. Визначено, що в більшості випадків для оцінки економічних відносин регіону використовують два підходи: тільки економічні показники або показники сталого розвитку, однак і вони не уніфіковані; далеко не всі пропоновані показники фіксуються в національних органах статистики. В результаті, був запропонований комплекс індикаторів, доступних з офіційних статистичних даних, що характеризує стан економічних відносин регіону на основі соціального діалогу. На підставі запропонованих показників проведена якісна оцінка економічних відносин на основі соціального діалогу в Луганській області. Наукова новизна. Обґрунтовано новий підхід до оцінки економічних відносин регіону на основі соціального діалогу, який передбачає наявність показників, що прямо або опосередковано характеризують ступінь задоволення інтересів основних учасників економічних відносин: органів влади, представників бізнесу і населення. Практична значущість. Запропонований комплекс показників для оцінки регіональної системи економічних відносин на основі соціального діалогу формується на основі загальнодоступних статистичних даних і може бути використаний для всіх регіонів з подальшою можливістю проведення порівняльного аналізу, а також складання рейтингу для всіх областей України.