ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ВИТРАТ ТА КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ БУДІВЕЛЬНО-МОНТАЖНИХ РОБІТ - Візіренко, С.В.; Пелехун, І.І. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Дослідження організації обліку витрат та калькулювання собівартості будівельно-монтажних робіт. Методика дослідження. Для досягнення мети та вирішення поставлених завдань використано наступні методи наукового дослідження: діалектичний метод пізнання – при уточненні поняття калькулювання собівартості будівельно-монтажних робіт як економічної обліково-аналітичної категорії; аналітико-монографічний – при вивченні літературних джерел; системно-аналітичний метод – при дослідженні нормативно-правових актів з питань організації обліку витрат та калькулювання собівартості будівельно-монтажних робіт; методи опису, конкретизації, формалізації – при визначенні напрямів облікового відображення витрат та калькулювання собівартості будівельно-монтажних робіт; абстрактно-логічний метод – при узагальненні теоретичних положень, формуванні висновків та пропозицій. Результати. Обґрунтовано потребу в єдиній методичній основі побудови обліку витрат та калькулювання собівартості виконаних будівельно-монтажних робіт. Уточнено сутність поняття «собівартість виконаних будівельно-монтажних робіт». Розглянуто та охарактеризовано методичні аспекти організації обліку витрат та калькулювання собівартості будівельно-монтажних робіт. Наукова новизна. Уточнено поняття собівартості виконаних будівельно-монтажних робіт, як сукупності витрат будівельної організації, безпосередньо пов’язаних з виконанням на свій ризик і власними силами будівельно-монтажних робіт за замовленням підприємств, установ, організацій та громадян. Практична значущість. Основні положення даного дослідження у формі пропозицій та методичних рекомендацій можуть бути використані у практиці будівельних підприємств.