ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ БЕЗНАДІЙНОЮ ДЕБІТОРСЬКОЮ ЗАБОРГОВАНІСТЮ - Жадан, М.І.; Галич, М.С. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Розробка пропозицій щодо удосконалення нормативно-правової бази з питань формування обліково- інформаційного забезпечення процесу управління безнадійною дебіторською заборгованістю суб’єктів господарювання. Методика дослідження. В процесі дослідження використані такі методи: теоретичного узагальнення та порівняння - стали підґрунтям вивчення методики облікового відображення безнадійної дебіторської заборгованості підприємства у відповідності до П(С)БО 10; логічний метод, методи індукції та дедукції, групування та узагальнення - виступили основою доведення взаємозв’язку безнадійної дебіторської заборгованості та фінансового результату підприємства; графічний метод - використано при побудові схеми методів облікового відображення безнадійної дебіторської заборгованості; монографічний метод - використано при викладенні результатів дослідження. Результати. Доведено потребу внесення змін до діючих нормативно-правових актів з регулювання питань обліку безнадійної дебіторської заборгованості та створення резервів сумнівних боргів. Розроблено пропозиції щодо внесення змін до П(С)БО 10 з метою формування належного обліково-інформаційного забезпечення процесу управління безнадійною дебіторською заборгованістю суб’єктів господарювання. Наукова новизна. Розроблено конкретні пропозиції щодо внесення змін до П(С)БО 10 в частині визначення коефіцієнта сумнівності, а отже і резерву сумнівних боргів, які дозволять посилити контроль за ефективністю прийняття управлінських рішень щодо вилучення безнадійної дебіторської заборгованості. Практична значущість. Основні положення даного дослідження у формі пропозицій та методичних рекомендацій можуть бути використані суб’єктами господарювання при формуванні облікової політики підприємства в частині обліку безнадійної дебіторської заборгованості та створення резервів сумнівних боргів