МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ПРОДУКЦІЇ СВИНАРСТВА - Ібатуллін, М.І. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Розробка методологічних положень щодо розвитку та функціонування ринку продукції свинарства в Україні. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи і методичні підходи, зокрема: монографічний, статистичних групувань, порівняння, абстрактно-логічний – при обґрунтуванні методології дослідження ринку продукції свинарства та при розробці концептуального підходу до поетапного дослідження поставленої проблеми. Результати. Запропоновано концептуальний підхід до поетапного дослідження ринку продукції свинарства: перший етап – проведення ретроспективного аналізу збалансованості ринків по окремих видах продукції свинарства; другий етап – розробка прогнозу збалансованості ринку продукції свинарства. Зазначені етапи передбачають глибоке дослідження ринку продукції свинарства як на основі методів якісного аналізу, так із використанням методів кількісного аналізу, що дає змогу розробити дієві інструменти економічного регулювання щодо забезпечення його збалансованості. Наукова новизна. Доведено, що методологія дослідження ринку продукції свинарства є складною сукупністю, принципів, норм, цінностей, парадигм, теорій і методів, яка повинна реалізувати три взаємопов’язані функції. Перша із них передбачає одержання, створення нового знання, яке реалізується на основі загальнонаукових методів та загальнофілософських форм і принципів пізнання; друга – полягає у структуруванні нового знання у вигляді нових понять, категорій, теоретичних ідей, гіпотез, теорій; третя функція передбачає організацію використання одержаних знань у суспільному житті та практичній діяльності. Практична значущість. Отримані результати дослідження можуть бути використані при обґрунтуванні стратегії інноваційного розвитку галузі свинарства. Вони сприятимуть збалансованості і забезпеченню сталого розвитку галузі в спеціалізованих свинарських господарствах.