ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ТРАКТУВАННЯ ПОНЯТЬ «РИНОК» ТА «АГРАРНИЙ РИНОК» - Карман, О.В. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Розробка теоретичних, методологічних положень що формування підходів до трактування понять «ринок» та «аграрний ринок». Методика дослідження. В процесі дослідження застосовувалися такі методи: порівняльний аналіз – для дослідження методологічних підходів, концепцій, розробок і пропозицій провідних вітчизняних та зарубіжних науковців, присвячених особливості аграрного сектора економіки України та країн із різним ступенем економічного розвитку; логіко-семантичний – для поглиблення понятійного апарату при формулюванні головних складників механізму державного протекціонізму аграрного сектора. Результати. Доведено, що у загальному ринок розглядають як сукупність інтересів і дій реальних та потенційних покупців, а також умов, які характеризують стан і зміну їхніх інтересів та дій. Визначено, що ринок це особлива система взаємодії економічних суб’єктів, які добровільно й незалежно приймають рішення стосовно розподілу та використанню обмежених ресурсів щодо одержання певної вигоди від укладення угод стосовно цих ресурсів. Наукова новизна. Обґрунтовано, що продовольчий ринок за своєю сутністю зумовлює формування продовольчих ланцюгів, у межах яких здійснюється ряд функцій з доставки продукту від поля до кінцевого споживача: заготівля, сортування, транспортування, зберігання, переробка, фінансування, перерозподіл та ін. Практична значущість. Отримані результати дослідження засвідчують, що більш ємним та адекватним сутності продовольчого ринку є його розуміння як сукупності соціально-економічних відносин у сфері обміну, на основі яких здійснюється реалізація продовольчих товарів та визнання суспільного характеру вкладеної у них праці.