МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТРАНСПАРЕНТНОСТІ БАНКІВ В КОНТЕКСТІ ВІДНОВЛЕННЯ ДОВІРИ ДО ФІНАНСОВОГО СЕКТОРУ КРАЇНИ - Буряк, А.В.; Вяхірєва, К.О. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Дослідження теоретичних та методичних положень забезпечення транспарентності банків в контексті необхідності відновлення суспільної довіри до фінансового сектору країни. Методика дослідження. В основу дослідження покладені фундаментальні положення економічної теорії, фінансового посередництва та державного регулювання. Використані такі методи пізнання, зокрема: методи аналізу і синтезу – в процесі дослідження тлумачення поняття «транспарентність», метод узагальнення, системного підходу та графічний метод – при формуванні авторського визначення транспарентності банку, структурний підхід – для виявлення основних складових транспарентності діяльності банку. Результати. Систематизовано основні підходи до трактування поняття «транспарентність», обґрунтовано авторське розуміння тлумачення даного поняття в дослідженні. Визначено основні структурні елементи, що формують транспарентність банківських установ. Розкрито механізм забезпечення транспарентності банків шляхом виокремлення двох напрямків: саморегулювання та державне регулювання. Доведено важливість формування транспарентного середовища банківської установи для підвищення довіри клієнтури, кредиторів та інвесторів банку, а також формування корпоративної культури банку за допомогою впровадження саморегулювання забезпечення транспарентності банку в комплексі з державним регулюванням, що є обов’язковим для всіх банківських установ. Наукова новизна. Обґрунтовано забезпечення транспарентності банків як один із напрямів підвищення довіри до фінансового сектору країни, удосконалено основні складові, що формують транспарентність банків на сучасному етапі та визначено механізм її забезпечення. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути запропоновані для ефективного розвитку фінансового сектору країни з подальшим відновленням довіри.