СПЕЦІАЛЬНІ ПОДАТКОВІ РЕЖИМИ В КОНТЕКСТІ РЕФОРМУВАННЯ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ - Мединська, Т.В.; Чабанюк, О.М.; Малець, А.Т. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Теоретичне визначення сутності спеціальних податкових режимів, їх практичне застосування та вплив на збільшення податкових надходжень місцевих бюджетів, а також нормативно-законодавчі зміни у контексті реформування Податкового кодексу України. Методика дослідження. Для вирішення поставлених у роботі завдань використовувалися такі методи: загальнонауковий метод – для формування інформації щодо спеціального режиму оподаткування; економіко-аналітичний метод - для вивчення динаміки надходжень єдиного податку до доходів місцевих бюджетів України за 2010-2015 рр.; порівняльний метод - при розгляді нормативних документів, в яких відображалися зміни податкового законодавства та практика застосування європейського досвіду у сфері спеціальних податкових режимів. Результати. З’ясовано, що введення спеціальних податкових режимів є ефективним інструментом для розвитку малого бізнесу в Україні. Законодавчі реформи Податкового кодексу, що відбулися в останні роки, вплинули як на збільшення чисельності суб’єктів малого підприємництва, так і податкових надходжень до місцевих бюджетів, особливо це відчутно за 2014-2015 рр. Однак параметри, що обмежують перебування на спрощеній системі, не заохочують підприємства до зростання. На нашу думку, у зв’язку зі зміною диференціації груп платників єдиного податку, прогресивним кроком з метою стимулювання нарощування обсягів виробництва платниками єдиного податку, буде заміна граничних обсягів річного доходу з фіксованих на такі, що пов’язані із зовнішніми орієнтирами (наприклад, з прожитковим мінімумом, мінімальною заробітною платою або рівнем інфляції). Наукова новизна. Узагальнено особливості застосування спеціальних податкових режимів в Україні, обґрунтовано взаємозалежності між податковими надходженнями місцевих бюджетів та нормативно- законодавчими змінами. Практична значущість. Позитивні зміни від впровадження законодавчих змін дали можливість на практиці оцінити переваги реформування спеціального режиму оподаткування і внаслідок цього оцінити вагоме підвищення доходів місцевих бюджетів. Результати дослідження можуть бути використані при визначенні подальших напрямів реформування ДФС України.